Wie is ‘Het Zandmanneke’?

‘Het  Zandmanneke’, nog nooit van gehoord?  Natuurlijk wel in een kinderverhaal….maar, ook in het ‘echte leven ‘, in de buurt van Mol, bestaat er een Zandmanneke.

Aan de Galbergen in Mol is er een dienstencentrum gelegen voor mensen met een mentale beperking, en dit gehele complex noemt ‘De Witte Mol’. De naam verwijst trouwens naar het Molse gezegde ‘ik zal voor jou eens een witte mol vangen, wat zoveel wil zeggen als ‘ik zal voor jou eens iets uitzonderlijks, speciaals doen’.

In de Witte Mol worden mensen opgevangen met een mentale beperking, die nood hebben aan ‘grote zorg’, en voor deze bewoners wil het personeel in de Witte Mol ‘iets uitzonderlijks, iets speciaals doen, wil het personeel heel goed zorgen.

De Witte Mol bestaat momenteel uit 10 groepen : 9 groepen van volwassen mensen met een aangeboren of niet-aangeboren hersenletsel, die allemaal permanent op het domein wonen, en 1 groep van kinderen met een mentale beperking, kinderen die thuis wonen en overdag in het Zandmanneke worden opgevangen.

Al deze 10 groepen hebben een naam die verwijst naar zand of glas, wat zo kenmerkend is voor Mol.

Dat ‘het Zandmanneke’ verwijst naar kinderen, lijkt ons  zo ‘klaar als pompwater’.

Wie is nu dat ‘Zandmanneke’?

Het Zandmanneke, is in schoon woorden, een ‘multifunctioneel centrum voor kinderen met een beperking’.

Het Zandmanneke vangt momenteel  12 jongeren op met een ernstige mentale beperking, verdeeld over 2 groepjes, Merlijn en Harlekijn.

De kinderen die in het Zandmanneke worden opgevangen, zijn kinderen die niet -of  nog niet-in het bijzonder onderwijs terecht kunnen, omdat hun mentale handicap te groot is, of omdat  het systeem van onderwijs teveel druk met zich meebrengt.

Het Zandmanneke vangt, van maandag tot vrijdag, tussen 8u30 en 16u30, kinderen op  tussen 0 en 21 jaar, uit de regio van Mol. In plaats van ‘naar school’ komen kinderen overdag naar het Zandmanneke, wat een beetje te vergelijken is met een mix tussen ‘een thuis en een school’. Heel wat tijd gaat naar de gewone dagdagelijkse dingen : eten geven, verzorgen, dagdagelijkse problemen in het leven van de kinderen  proberen op te lossen, net zoals ouders thuis doen.

Anderzijds is er ook tijd om echt met de kinderen  bezig te zijn, net zoals een juf in een school dat kan. Dit bezig-zijn met de kinderen, wordt heel sterk bepaald door wie elk kind is, en wat elk kind nodig heeft en aankan.

Vele kinderen krijgen aktiviteiten aangeboden die ze leuk vinden, omdat ‘het plafond van leren bereikt is’, zoals bv. een massage, een wandeling, een fijn bad, een leuke muziek-aktiviteit, een individueel knuffelmoment, een fiets-halfuurtje,….Vaak zijn dit aktiviteiten rond ‘voelen-horen-zien-ruiken-proeven,..’ omdat de kinderen ‘van het Zandmanneke’ op dit niveau hun wereld beleven.

Voor andere kinderen is het nog wel mogelijk om ‘te leren’, en dan gaat het accent van de aktiviteiten voor het kind hierop liggen : beter leren eten, beter leren drinken, leren stappen, leren kleine huishoudelijke taken uitvoeren, leren even bezig te zijn op zichzelf,  leren communiceren,  …….

Het Zandmanneke is gehuisvest  in een gebouw dat heel erg aangepast is aan de kinderen die er overdag worden opgevangen : elk groepje heeft een eigen keuken, eet-hoek, zit-en lig-hoek, badkamer, en enkele aparte kamertjes, zodat het samen leven overdag met kinderen met veel zorg zo goed als mogelijk kan verlopen. Zowel de ruimtes als de materialen die je in het Zandmanneke ziet zijn heel specifiek voor deze kinderen.

Elk groepje heeft ook een  eigen omheind tuintje, waar het in de zomer plezant is om te vertoeven.

Tijdens schoolvakanties vangt  het Zandmanneke ook kinderen  op die naar het bijzonder onderwijs gaan.

Het grotere domein van De Witte Mol maakt het ook mogelijk dat kinderen af en toe kunnen blijven logeren, zodat de zware dagdagelijkse zorg van de ouders tijdelijk even wordt overgenomen.

Dit is wat het Zandmanneke dus doet :  overdag, doorheen de week,  de zorg voor kinderen met een ernstige beperking overnemen,  zodat het voor ouders meer haalbaar is om thuis voor hun kind te blijven zorgen.

Zo’n goed aangepaste bouw, aangepaste materialen en een specifieke werking vragen natuurlijk geldelijke middelen. Schenkingen worden dus echt met open handen aangenomen…

Artists 2017

Black Flower

Zaterdag 23 sept / Duvel / 20h45-21h45

Gentse band die Ethiojazz combineert met oriëntaalse invloeden en Afrikaanse klanken. Ethio-jazz? Een introductie: In de jaren ‘50 werden voor het eerst westerse instrumenten naar Ethiopië verscheept. De typische toonladder kreeg daardoor een geheel nieuwe invulling en er werd duchtig geëxperimenteerd met Jazz, Afro, Funk en Soul. Ethio-jazz was geboren! Velen dat de hoogdagen van het genre al enkele decennia achter ons liggen, wij overtuigen u van het tegendeel! Verwacht je aan een mix van traditionele Ethiopische ritmes en melodieën met Westerse pop, rock, funk en soul! Voor fans van Fela Kuti en Mulatu Astatke.

View Post Artists 2017

Programma voor Salsadansers – NIEUW!

Salsa Initiatie en Dansworkshop op vrijdag 22 September

met goede dansvloer en gezellige aankleding

Aanvang Salsa-initiatie: 20h
Lesgever: Walter
Duur: ongeveer 1 uur
Plaats: tent Circoloco
Cursus: GRATIS

Aanvang Salsa-dansworkshop (oefenavond): 21h
Muziek: DJ Silvain
Einde: voorzien rond 2 uur
Plaats: tent Circolo
Entree: GRATIS

Programma voor kinderen en gezinnen (zondag)

Fiesta Mundial programmeert voor gans de familie. Inderdaad! Zondag is onze familiedag. Met een inkom aan zeer democratische prijs (6 € VVK, Kassa 8€ en kinderen onder de 16j gratis) is er voor ieder wat wils.

Voor de kinderen hebben we dit jaar zelfs meerdere hoogtepunten:

DE PLANKEN (kinderanimatie) Zondag | Duvel Stage | 14h00-14h45
Speciaal voor onze jongste bezoekers! Een rariteitenkabinet met Patje, Rob, Wizzy, Marco Basso en Metal Guido in de hoofdrol!

MUCHO GUSTO (Familiespectakel) Zondag | Duvel Stage | 16h00-17h00
Een 20-koppige big band, waarom ook niet?! Mucho Gusto neemt je mee op avontuur naar Latijns-Amerika, de bakermat van de mambo, merengue, samba en salsa. Een bonte mix van Belgische, Cubaanse en Braziliaanse muzikanten zorgt met hun ongeëvenaarde energie voor één groot dansfeest op en naast het podium. Niet te missen! (BE/CU/BR)

View Post Programma voor kinderen en gezinnen (zondag)

Voorverkoop op volle toeren

Onze voorverkoop draait op volle toeren: on-line en op de voorverkooppunten!

In de wereldwinkel en cc ’t Getouw in Mol, De Kruierie in Balen, cc Leopoldsburg en bij Vosortopedie in Meerhout kan je papieren tickets kopen. Of je kan ze ook online bestellen. Kijk hier naar de prijzen en de voorverkooppunten. De voorverkoop loopt tot woensdag 20 september.

Vrijdag: gratis
Zaterdag: 9€ voorverkoop en 12€ kassa
Zondag: 6€ voorverkoop en 8€ kassa
Combi: 14€ voorverkoop en 19€ kassa

Opgelet! Online verkoop 0.8 euro extra kosten per booking

Check onze speciale kortingen:
NIEUW: Zaterdag vanaf 01h : gratis
Zondag (gezinsdag) gratis toegang voor kinderen en jongeren <16 jaar.
Zondag jeugdbewegingen (<16j) en hun leiding gratis toegang.
Gratis toegang voor personen met een handicap en hun begeleider.
Extra korting voor abonnees van het cc ’t Getouw in Mol (zie de website van ’t getouw voor meer info)
Extra korting voor abonnees van het cc Leopoldsburg in Leopoldsburg (zie de website van cc Leopoldsburg voor meer info)

Tickets bestellen

Huisregels

 • Het is niet toegestaan eigen drank of eten op het terrein te verbruiken.
 • Honden aan de leiband.
 • Vermijd grote tassen – Tassencontrole is mogelijk door onze medewerkers.
 • Wildplassen is verboden.
 • Bezoekers onder invloed van drugs wordt de toegang ontzegd.
 • Bezoekers die onwenselijk gedrag vertonen worden van het terrein verwijderd.
 • Roken is alleen toegestaan buiten de tenten, maar wees voorzichtig een bosbrand is snel ontstaan.
 • Alcohol wordt enkel geschonken aan bezoekers vanaf 18 jaar en ouder.
 • Het is niet toegestaan om wapens, messen en/of harddrugs mee te nemen op het terrein. Bij betrapping wordt de    politie gewaarschuwd.
 • De organisatie is niet verantwoordelijk voor verloren of gestolen goederen tijdens het festival.
 • De organisatie is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.
 • Wij vragen al het afval te deponeren in de daarvoor bestemde vuilbakken en geen plastiek bekers, borden, bestek of  welke wegwerpgoederen dan ook buiten het festival te weg te gooien.
 • De organisatie behoudt zich het recht voor veranderingen door te voeren aan het programma indien hiervoor de  noodzaak bestaat, zoals het vervangen of laten wegvallen van artiesten, het aanbrengen van verschuivingen in  tijdstippen of in de podia van de optredens, zonder hiervoor vergoedingen of teruggave van de entreetickets te betalen.  Hetzelfde geldt in geval van overmacht.

FAQ

Camping

Fiesta Mundial baat zelf geen camping uit, maar op wandelafstand is er Camping GT Keiheuvel.
Neem best even contact op met de camping (tussen 9h en 12h en 13h en 16h) om te reserveren: 014/81.15.09

Tarieven voor kamperen tijdens het festival zijn:
2 personen met tent of caravan plus elektriciteit € 13.00 per nacht (normaal € 15.50 )
1 persoon met tent of caravan plus elektriciteit   €  8.00 per nacht. (normaal € 11.50 )
Iedereen is wel verplicht van een vuilniszak van de camping te kopen ( € 1.50 )

Wildcamperen in de duinen rond de festivalweide is niet toegestaan.

Drank

Op het festivalterrein wordt geen andere drank toegelaten dan deze die door de organisatie aan de officiële tappunten wordt verkocht. Alle andere dranken worden tijdelijk in beslag genomen en kunnen slechts bij het verlaten van het terrein worden gerecupereerd

Flyeren/affiches

Fiesta Mundial vindt plaats in een natuurdomein, en is onafhankelijk. Flyers uitdelen en affiches rondplakken voor welk initiatief dan ook is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de organisatie. Wees slim en plaats een advertentie in onze fantastische festivalgids. Stuur een mailtje naar fiesta@fiestamundial indien u interesse heeft.

Geldautomaat

Fiesta Mundial vindt plaats in een natuurgebied. De dichtstbijzijnde muur om geld uit te trekken vindt u in de centra van Balen en Wezel, op +/- 2 km van het terrein.

Parking

Er is meer dan voldoende parking voor auto’s. Wie evenwel zo dicht mogelijk bij de ingang wil parkeren, komt best met de fiets. Er is een grote fietsparking naast de algemene toegang.

Camera’s

Digitale foto -en/of video camera’s zijn toegelaten op het terrein, zolang je ze maar deelt!

Tijdens het evenement zullen er dus uiteraard foto’s en opnames gemaakt worden, ook door de organisatie: bij betreding van het terrein geven alle bezoekers hun stilzwijgende goedkeuring aan de organisatie om deze beelden te gebruiken en uit te zenden.

Rolstoelgebruikers/mensen met handicap

Voor rolstoelgebruikers en gehandicapten is de toegang gratis. Die toegang bevindt zich bij de parking voor VIP’s en rolstoelpatiënten, aan Restaurant ’t Enneke, in de 17de Esc. Lichtvliegwezenlaan. Rolstoelgebruikers krijgen eveneens toegang tot het podium dat in de grote tent is voorzien. Er zijn speciale toiletten voor rolstoelgebruikers. Assistentiehonden zijn toegelaten, onder de uitrdukkelijke voorwaarde dat ze aan de leiband worden gehouden en niet mee in de grote tent worden genomen. Info: fiesta@fiestamundial.be

Station

Het dichtste treinstation is het station van Balen, op een drietal kilometer van het terrein.

Tickets

Zo lang het festival niet is uitverkocht, kunt u tickets kopen aan de kassa, bij de toegang van het festivalterrein.

Verloren voorwerpen

Uw verstand kwijt, een lief gevonden of erger nog: geen sleutels meer? Rep u naar de infostand van het festival. Daar kun je komen ophalen wat u zoekt/afleveren wat niet van u is. Voorwerpen die niet werden opgehaald tijdens het festival, kunnen achteraf worden opgevraagd via fiesta@fiestamundial.be

Onze Partners en vrijwilligersorganisaties

 

Karaba

In Karaba wonen 3.000 mensen, zonder stromend water en elektriciteit. Ze leven er uitsluitend van de landbouw. Gunter Willekens en Els Beckers zetten zich sinds 1995 in voor dit dorpje in Burkina Faso. In 2002 werd een gezondheidscentrum in gebruik genomen, waar nu elk jaar 150 kinderen in goede omstandigheden geboren worden. Nu bouwen Gunter en Els, met eigen middelen en de steun van Marbol (Mondiale Adviesraad Balen Olmen) een sociaal centrum, waar jong en oud zal kunnen samenkomen en waar de verschillende sociale groepen van het dorp onderdak krijgen en kunnen vergaderen. Het centrum gaat in 2014 open. Daarna wordt de school, die door het stijgende geboortecijfer nu al meer dan  100 leerlingen per klas telt, onder handen genomen.

View Post Onze Partners en vrijwilligersorganisaties

Vrijwilligers gezocht!

Fiesta Mundial zoekt M/V met talent, passie en/of goesting!

Tijdens het festival-weekend kun je kiezen uit verschillende taken en de uren die je werkt kun je dan ‘cadeau’ geven aan je “goede doel” naar keuze (zie hiervoor onze gesteunde projecten).  Maar ook jij als vrijwilliger wordt niet vergeten! Je mag natuurlijk gratis meefeesten, krijgt een exclusief medewerkers T-shirt en je wordt voorzien van de nodige hapjes en drankjes en bovenal een kei toffe sfeer. Dit wil je niet missen!!

Registreren kan direct hier!

Als je reeds voorheen bij Fiesta meegeholpen hebt, is de kans groot dat je gegevens in het systeem gekend zijn. Vraag dan een nieuw wachtwoord (in het geval je je wachtwoord niet meer kent), doe een update van je gegevens en schrijf je in op de bestaande vacatures (best). Desgewenst kan je ook gewoon je beschikbaarheden opgeven.
Ken je je account nog dan kan je aanloggen en verder je gegevens opgeven en inschrijven op de open vacatures (jobs).
Je kan ten allen tijde ook inloggen en je jobs bekijken.

Wil je je ook inzetten tijdens het jaar voor Fiesta Mundial? Join dan ons organisatieteam en stuur een mailtje aan: Guy.Bylemans@telenet.be

Hieronder een aantal tutorials hoe één en ander dient te gebeuren:

Hoe maak ik een account aan (nieuwe medewerker)?
Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord vergeten ben of nog geen wachtwoord heb?
Hoe meld ik mij aan? (u heeft reeds een account)
Hoe zie ik welke vacatures er open staan?
Hoe schrijf ik me in voor een publieke of gereserveerde vacature?
Hoe geef ik mijn beschikbaarheden (dag/uur) door?
Hoe consulteer ik mijn jobs?
Hoe wijzig ik mijn persoonlijke gegevens?

Over Fiesta Mundial

Algemene info

Fiesta Mundial is niet in één hokje te stoppen. Wij willen met de organisatie van ons wereldfeest zoveel mogelijk mensen aanspreken.

Ontdek in de rubrieken hieronder onze missie en tal van andere praktische informatie rond ons festival en onze organisatie.

Locatie & wegbeschrijving

Keiheuvel

Esk. Licht Vliegwezenlaan 17
Balen – België

Bezoek de website van “De Keiheuvel”

Camping

Info en reserveringen : 014/811509
info@gtkeiheuvel.be

“verminderd tarief voor Fiesta mundial !”

De snelste weg naar een mooiere wereld:

Met de fiets : Volg de bordjes. Ruime parking aan ingang van het terrein.

Met de auto :

Vanuit Antwerpen :
E313 Antwerpen-Hasselt – Afrit Geel-West Volg richting Geel-Centrum (4km) Aan rotonde: rechtsaf richting Mol/Lommel Altijd rechtdoor (3 rotondes – 10 kilometer) Aan tweede verkeerslichten bij GB: rechtsaf richting Balen Rechtdoor tot de verkeerslichten in centrum Balen (3,5 kilometer) Daar linksaf: volg de pijlen tot aan Keiheuvel (3 kilometer)

 Vanuit Hasselt :
E313 Hasselt-Antwerpen – Afrit Beringen Volg Beringen-Leopoldsburg Leopoldsburg – Balen In de dorpskom van Balen aan de eerste verkeerslichten rechtsaf en volg de pijlen na drie kilometer ziet u de stiefduinen van de Keiheuvel

De Organisatie

Fiesta Mundial is een vereniging zonder winstoogmerk, en wil door middel van de organisatie van een jaarlijks wereldfeest met interculturele activiteiten zoveel mogelijk mensen bereiken en op een aangename manier hun mondiaal en duurzaam bewustzijn aanspreken.

Al van in de start in 1997 staat duurzaamheid centraal bij Fiesta en dat zowel voor People, Planet en Profit. Ons doel is immers om zowel de bekommernis om de mensen, onze planeet, maar ook voor de opbrengsten harmonieus en duurzaam met elkaar in evenwicht te brengen. Dat doen we door op deze drie vlakken en zoveel als mogelijk met verschillende partners uit de regio samen te werken (zie onze partners). Alleen op die manier kunnen we de verbondenheid doorheen de verschillende lagen van de bevolking stimuleren.

Fiesta Mundial brengt een positieve boodschap over een wereld in verandering en streeft een duurzame mentaliteitsverandering na. Het festival is een creatieve en inspirerende smeltkroes tussen bezoekers, vrijwilligers, Lokale verenigingen en 3de en de 4de wereld, en we hopen dat iedereen (zowel bezoekers als vrijwilligers!) onze missie meeneemt en uitdraagt.

Steun Fiesta Mundial – Sponsorformules

Een evenement zoals Fiesta Mundial is onmogelijk zonder de gewaardeerde steun van talloze sponsors. Wens je je steentje bij te dragen, neem dan snel contact op met de organisatie en ontvang het sponsordossier.

We hebben alvast volgende formules voor U samengesteld, maar we staan ook steeds open voor combinaties of andere ideeën.

FORMULE 1: PROGRAMMABOEKJE (logo of naamsvermelding)
Het programmaboekje wordt gedrukt op A5 formaat in kleurendruk en wordt verspreid aan de toegang.

FORMULE 2: FLYERS
15.000 flyers op A5 formaat worden vooral in de wijde regio maar ook strategisch nationaal verspreid.

FORMULE 3: WEBSITE (LOGOKRANT)
Uw logo wordt opgenomen in onze logokrant of op de partners-pagina. De verschillende logo’s worden achtereenvolgens getoond. In de maand september 2012 hadden we meer dan 7000 bezoekers, samen bekeken ze 10000 keer onze site.

FORMULE 4: T-SHIRTS
Tijdens het festival is uw logo maximaal zichtbaar op de T-shirts van de 400 medewerkers. In totaal worden er  500 T-shirts bedrukt. Ook na het festival worden de T-shirts nog gedragen.   Aantal sponsors is beperkt!

FORMULE 5: PROGRAMMABOEKJE halve of hele pagina
Het programmaboekje wordt gedrukt op A5 formaat in kleurendruk en wordt verspreid aan de toegang. Halve pagina + 6 weekend tickets, of hele pagina +  10 weekend tickets

FORMULE 6: AFFICHES
1500 met zorg ontworpen affiches op A1 formaat maken u nationaal zichtbaar.

FORMULE 7: TICKETS
Het logo van uw bedrijf exclusief op de tickets.

FORMULE 8: STRAATAFFICHES
Op 100 straatborden langs drukke verkeersknooppunten in de provincies Antwerpen, Limburg en Brabant, hangen gedurende vier weken de straatborden (4 m²) van Fiesta Mundial. Gegarandeerde zichtbaarheid!

FORMULE 9: ARMBANDJES
Tijdens het festival maar ook daarna blijft uw logo zichtbaar. Slechts plaats voor één sponsor. (volzet!)

FORMULE 10: PROMO FILMPJE
In de aanloop naar het festival wordt dit filmpje via sociale media verspreid. Maximaal 10 sponsors mogelijk