Wereldkeuken: Cuba

Je hoeft geen globetrotter te zijn om de geur en smaak van verre reizen tot in je eigen keuken te brengen! Deze vind je terug op Fiesta Mundial. Moest je toch niet meer kunnen wachten dan kan je ook thuis genieten van een hapje uit de wereldkeuken.

Deze week presenteren we jou enkele klassiekers uit Cuba.

Zwarte bonen soep

De kleine, glimmende, zwarte schildpadboon (vertaald uit het Engels), is vooral populair in de Latijns-Amerikaanse keuken. Hij wordt vaak simpel de zwarte boongenoemd (frijol negro in het Spaans, feijão preto in het Portugees), al kan dit verwarring met andere typen zwarte bonen veroorzaken. Het is een stamboon die behoort tot de gewone boon (Phaseolus vulgaris). De boon kan gedroogd bewaard worden, maar wordt ook veel geconserveerd in blik of glas. Gedroogde zwarte bonen moeten voor het koken ongeveer 8 uur geweekt worden, waarna ze een uur gekookt moeten worden.

Ingrediënten voor 4 personen

250 gr gedroogde zwarte bonen
1 ajuin, ½ groene paprika
2 bouillonblokjes van groenten
peper van de molen
1 l water
olijfolie
1 laurierblad
2 teentjes look

Bereiding

 1. De bonen een nacht laten weken in water en daarna laten uitlekken.
 2. De ajuin grof snijden en flink aanbakken in de olijfolie.  Look en paprika in grove stukken snijden, samen met de bonen in de pot doen.
 3. Het water erover gieten, kruiden met de bouillonblokjes, peper van de molen en het laurierblad.  Aan de kook brengen en gedurende 1 uur zachtjes laten koken met deksel op de pot.
 4. Het laurierblad verwijderen, de soep fijn mixen en heet opdienen.

Zeebaars op Cubaanse wijze

De Amerikaanse zeebaars (Morone americana) is een straalvinnige vis uit de familie van Moronidae, orde van baarsachtigen (Perciformes). De vis kan maximaal 49 centimeter lang en 2200 gram zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd is 7 jaar.

Morone americana komt zowel in zoet, brak als zout water voor. De soort komt voor in gematigde wateren in Noord-Amerika op een diepte tot 10 meter.

Ingrediënten voor 4 personen

2 kleine zeebaarzen (250 à 350 gr per stuk)
1 rode paprika
2 dl tomatenblokjes
1 ajuin
olijfolie
peper en zout
2 stukjes citroen
2 teentjes look

Bereiding

 1. De vis laten ontschubben door de visboer (of zelf ontschubben met de achterkant van een mes), schoon maken, spoelen en droog deppen.
 2. De ajuin in stukken snijden, de look fijn snijden, de paprika in reepjes snijden.
 3. Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de ajuin ongeveer 5 minuten.  Voeg de look, tomaten en paprika ook in de pan en laat nog enkele minuten sudderen.  Kruiden met peper en zout.
 4. Wrijf een ovenschotel in met olijfolie.  Leg de vis erin en wrijf de bovenkant van de vis ook in met olijfolie.
 5. Bedek de vis met de saus en zet het deksel op de ovenschotel (of dek af met een aluminiumfolie).
 6. Laat gedurende 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200°C.
 7. Leg er een stukje citroen op bij het opdienen.

Rijstgriesmeel pudding

Griesmeel is grof gemalen tarwe, spelt, mais of rijst. Bij het malen van tarwe of spelt met het doel om zo veel mogelijk bloem te verkrijgen wordt ook griesmeel geproduceerd. Bij het builen van het meel worden de zemelen, de griezen en de bloem gescheiden. Na het malen kan het maalsel gepoetst (gereinigd) worden (hiervoor bestaan speciale griesmeelpoetsmachines), waarbij de zemelen met behulp van een luchtstroom verwijderd worden en het griesmeel overblijft.

Ingrediënten voor 4 personen

1 liter melk
125 gr rijstgriesmeel
100 rietsuiker

Bereiding

 1. De melk aan de kook brengen en er dan het rijstgriesmeel doorroeren.  Gedurende 10 minuten zachtjes laten koken, hierbij regelmatig roeren.
 2. Het vuur uitzetten, de suiker bij de pudding doen en goed omroeren.
 3. Deze dan in afzonderlijke kommetjes verdelen en laten afkoelen om op te dienen.
 4. Op zijn Cubaans, bestrooien met kaneel poeder.

Smakelijk!