WERELDKEUKEN: Griekenland

Je hoeft geen globetrotter te zijn om de geur en smaak van verre reizen tot in je eigen keuken te brengen! Deze vind je terug op Fiesta Mundial. Moest je toch niet meer kunnen wachten dan kan je ook thuis genieten van een hapje uit de wereldkeuken.

Deze week presenteren we jou enkele klassiekers uit Griekenland.

Garides Saganaki

Saganaki (Griekse spelling σαγανάκι, spreek uit: ‘sagga-NAA-kie’) is op zijn eenvoudigst gezegd gebakken kaas. En hoewel het een van de simpelste gerechten is uit de Griekse keuken – je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig – is het uitzonderlijk lekker. Als je van kaas houdt, tenminste.

De naam is afgeleid van het pannetje waarin het gerecht normaliter wordt klaargemaakt. De sagani is een kleine koekenpan, rond of ovaal, met dikke bodem en aan weerszijden een handvat. Er zijn meerdere gerechtjes die traditioneel gezien in het pannetje worden klaargemaakt – garides saganaki (met garnalen) en midia saganaki (met mosselen) bijvoorbeeld – maar de kaasvariant is het meest geliefd.

Ingrediënten voor 4 personen

24 rauwe scampi (gepeld)
2 grote ajuin
400 gr tomatenblokjes uit blik
6 eetlepels olijfolie
peper
200 gr fetakaas
4 teentjes look
2 koffielepels gedroogde oregano
platte peterselie

Bereiding

 1. Verhit de olijfolie in een kookpot en bak hierin de fijngesneden ajuin enkele minuten.
 2. Voeg de tomaten en fijngesneden look toe en laat 10 minuten sudderen met deksel op de pot, af en toe eens roeren.
 3. Doe er dan de rauwe scampi bij, kruiden met de oregano en wat peper. Roer om en laat nog 10 minuten verder sudderen met deksel op de pot.
 4. Ondertussen de feta in kleine blokjes snijden. Zet het vuur af en roer de feta door de saus.
 5. Indien je dit gerecht vooraf klaargemaakt hebt, kan je dit dan in de oven ook verder laten opwarmen.
 6. Werk af met blaadjes platte peterselie.

Moussaka

Moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig van de Griekse kok Tselementes, die alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk wilde bannen. Hij schreef een kookboek in de begin van de twintigste eeuw met het recept van Moussaka. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris, omdat daar de moussaka koud wordt opgediend.

In de westerse wereld wordt met moussaka meestal de variant uit de Griekse keuken bedoeld. De Griekse versie bestaat uit lagen aubergine, aardappel en gehaktsaus, overgoten met een bechamelsaus.

Ingrediënten voor 4 personen

800 gr aubergines
4 aardappelen
600 gr lamsgehakt (of rundsgehakt, of gemengd)
1 grote ajuin
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
olijfolie
peper en zout
paneermeel
béchamelsaus (van 50 gr boter, 50 gr bloem, 5 dl melk, muskaatnoot, peper en zout)
120 gr gemalen kaas (vb. Parmesan en Gruyère)
1 eierdooier

Bereiding

 1. De aubergines wassen en in plakken snijden van ½ cm dik, met zout bestrooien en 1 uur laten staan.
 2. De aardappelen halfgaar koken en in plakken snijden.
 3. De fijngesneden ajuin 5 minuten bakken in wat olijfolie. Het gehakt erbij doen en 10 minuten samen bakken. De tomaten toevoegen, kruiden met peper en zout, en nog even laten doorkoken.
 4. De aubergines afspoelen en afdrogen met keukenpapier. Langs beide kanten in olijfolie lichtbruin bakken.
 5. Een stenen schaal invetten en bestrooien met paneermeel. Er een laag aubergines opleggen, kruiden met peper en zout, en de helft van het vleesmengsel erover verdelen. Een laag aardappelen erop leggen, de rest van het vleesmengsel, opnieuw een laag aubergines en kruiden met peper en zout.
 6. De béchamelsaus maken, er de eierdooier en de helft van de gemalen kaas doorroeren.
 7. De saus over de aubergines gieten en bestrooien met een mengsel van paneermeel en de rest van de kaas.
 8. Bak 1 uur in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Baklava

Baklava is een lekkernij die meestal als dessert wordt gegeten. Het woord baklava is in 1650 voor het eerst in het Engels gebruikt en is afkomstig van het Osmaanse woord bɑ-klɑvɑ بقلاوه wat weer van het Perzische woord باقلبا (bāqlabā) dat ‘opstapelen’ betekent, afstamt. In andere talen wordt het woord fonetisch anders uitgesproken en/of grammaticaal anders opgeschreven.

Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig en calorierijk. Daarom wordt er vaak koffie bij gedronken en in de toeristische gebieden wordt de baklava met een bolletje ijs geserveerd.

Ingrediënten voor 4 personen

10 bladen brick-deeg
100 gr ongezouten boter
75 gr walnoten
75 gr amandelen
75 gr suiker
kaneelpoeder
Siroop van 125 gr suiker
50 gr honing
1,5 dl water
sap van 3/4 citroen
4 kruidnagels

Bereiding

 1. De walnoten en amandelen fijnstampen in een mortier. Mengen met de suiker, kaneel en 50 gr gesmolten boter.
 2. Een bakblik invetten er 4 bladen deeg opleggen, ieder blad met gesmolten boter bestrijken. Bedekken met 1/6 van de notenvulling.
 3. Er 2 bladen deeg opleggen (telkens met boter bestrijken) en een laag vulling. Dit nog 4-maal herhalen. Eindig met een laag van 6 bladen deeg.
 4. Met een scherp mes de bovenste laag in stukken verdelen en met water besprenkelen. In een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 30 minuten bakken, en dan nog 15 minuten op 150 °C verder bakken. Laten lauw worden.
 5. Maak ondertussen de siroop : het water met citroensap en kruidnagels aan de kook brengen. Er al roerend de suiker en de honing aan toevoegen. De kruidnagels verwijderen en de siroop kokend over de taart gieten.
 6. Enkele uren laten staan om de siroop er volledig te laten intrekken

Smakelijk!