Wereldkeuken: Kameroen

Je hoeft geen globetrotter te zijn om de geur en smaak van verre reizen tot in je eigen keuken te brengen! Deze vind je terug op Fiesta Mundial. Moest je toch niet meer kunnen wachten dan kan je ook thuis genieten van een hapje uit de wereldkeuken.

Deze week presenteren we jou enkele klassiekers uit Kameroen.

Kameroense zeebaars

De zeebaars behoort tot de straalvinnigen (Actinopterygii)  en deze vormen een klasse van dieren binnen de gewervelden (Chordata). Ze worden zo genoemd omdat de vissen stralen in hun vinnen bezitten. Deze stralen zijn been- of hoornachtige structuren in de vinnen die de huid ondersteunen, in tegenstelling tot de vleesachtige vinnen, die karakteristiek zijn voor vissen uit de orde Sarcopterygii. Met bijna 30.000 soorten zijn de straalvinnigen de dominante klasse gewervelden. Ze zijn vertegenwoordigd in zowel zoet als zout water, en van de diepzee tot de hoogstgelegen bergbeken.

Ingrediënten

2 zeebaarzen
olie
4 eetlepels mayonaise
2 koffielepels sambal oelek
2 sjalotten
1 citroen
trostomaatjes

Bereiding

 1. De vissen (gekuist en ontschubt) spoelen en droogdeppen op keukenpapier. Iedere vis middendoor snijden, zodat je een helft hebt met de staart en een helft met de kop. In elk stuk nog een paar inkervingen maken met een scherp mes, langs beide zijden.
 2. De grill van de oven voorverwarmen, een metalen rooster bovenaan en een bakplaat onderaan voorzien (opvang afdruipend vet).
 3. De stukken vis aan beide zijden met olie inwrijven en op het rooster leggen. Gedurende 5 à 6 minuten laten bakken onder de grill, de stukken vis omdraaien en de nogmaals 5 à 6 minuten bakken onder de grill.
 4. De grill uitschakelen en de oven op 150°C instellen. De vis nog gedurende 15 à 20 minuten laten verder gaar worden.
 5. Ondertussen de mayonaise mengen met de sambal oelek tot een vrij pikante saus. De sjalotten in ringen snijden.
 6. De stukken vis op 4 borden leggen, de ringen sjalot over de vis verdelen, de saus naast de vis op het bord scheppen.

Kalkoen met witte kool

In de 16e eeuw werd de vogel in Europa populair op het menu. Het beest werd bij de Europese ontdekking van Amerika aangezien voor een parelhoen, een vogel die men uit het oosten kende. De namen kalkoen, dinde en turkey waren oorspronkelijk synoniemen voor het parelhoen. De Pilgrim Fathers namen kalkoenen mee naar Noord-Amerika. Dat was echter onnodig, aangezien daar een andere grote, wilde ondersoort bleek voor te komen, namelijk de “wild turkey”. Deze ondersoort wordt in de VS traditioneel gegeten op Thanksgiving Day.

Ingrediënten

Kalkoenbout met been van ongeveer 2 kg (of 1,5 kg kalkoenbout zonder been)
1 witte kool
2 ajuinen
2 eetlepels sojasaus
½ koffielepel gedroogde chilipeper
arachideolie
peper en zout
maïzena
3 teentjes look

Bereiding

 1. De kalkoenbout uitbenen en het vlees in grove stukken versnijden. De arachideolie opwarmen in een hoge kookpot en hierin het vlees rondom aanbakken.
 2. Ondertussen de witte kool goed afspoelen en deze dan vanaf de stengel middendoor snijden. Elke helft nog eens in drie stukken verdelen, eveneens vanaf de stengel naar de top doorsnijden.
 3. De fijngesneden ajuin en look toevoegen en nog 5 minuten laten verder bakken.
 4. Giet er 1 dl water bij, de chilipeper en sojasaus toevoegen, kruiden met peper en zout. Zet alle stukken kool met de stengel naar beneden in de pot tussen het vlees.
 5. Zet een deksel op de pot en het geheel in 15 minuten op een middelmatig vuur aan de kook brengen. Daarna het vuur lager zetten en gedurende 1 uur zachtjes laten verder sudderen.
 6. Haal de stukken kool uit de kookpot en leg ze op een grote schaal. Het vlees ook uit de pot nemen en bij de kool leggen. De maïzena mengen met wat water en door het braadvocht roeren tot een gebonden saus. De saus over het vlees verdelen en opdienen.

Runderlever Camerounais

Orgaanvlees is vlees van de inwendige organen en ingewanden van een geslacht dier. Dit kan gaan over de meeste organen behalve spieren en been. In sommige culturen wordt dit vlees vermeden, in andere staat het op het dagelijkse menu of is het zelfs een delicatesse. Voorbeelden uit de internationale gastronomie zijn foie gras, paté en kalfszwezerik.

Orgaanvlees wordt dikwijls gezien als bijproduct van de slacht. Als het niet gebruikt wordt voor menselijke consumptie wordt het veelal gebruikt als meststof.

Ingrediënten

300 gr runderlever
1 grote of 2 kleine ajuinen
arachideolie
chilipeper
peper
zout
2 teentjes knoflook

Bereiding

 1. De lever in grove snippers snijden. De ajuin en look fijn snijden.
 2. Verwarm de olie in de wok en roerbak hierin de rundlever, ajuin en look gedurende 10 à 12 minuten.
 3. Kruiden met peper en zout, en chilipeper toevoegen naar eigen smaak (mag licht pikant zijn).

Smakelijk!