Wereldkeuken: Venezuela

Je hoeft geen globetrotter te zijn om de geur en smaak van verre reizen tot in je eigen keuken te brengen! Deze vind je terug op Fiesta Mundial. Moest je toch niet meer kunnen wachten dan kan je ook thuis genieten van een hapje uit de wereldkeuken.

Deze week presenteren we jou enkele klassiekers uit Venezuela.

Perico – Roerei met Ui en Tomaat

Perico is een gerecht uit Colombiaanse en Venezolaanse keuken bereid met roerei, boter, gebakken uien en tomaten. Sjalotten zijn een frequente vervanging of toevoeging aan de uien, vooral in Colombia. Perico kan ook gehakte koriandergranen, gemalen paprika’s, annatto en af en toe hete pepers bevatten. Het kan worden beschouwd als een tropische versie van roerei en kan alleen worden gegeten, met brood, meestal bij het ontbijt; of op elk moment, als een arepa-vulling.

De naam komt van de heldere kleuren van de lente-uitjes, tomaat en eieren, die de kleuren nabootsen op een perico (papegaai).

Ingrediënten voor 4 personen

1 middelgrote ui, fijngehakt
2 eetlepels boter
1 eetlepel plantaardige olie
1 middelgrote tomaat, fijngehakt
1 groene paprika, fijngehakt (optioneel)
4-6 eieren
3 eetlepels room
Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Klop de eieren samen met de room. Opzij zetten.
  2. Smelt de boter met de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag.
  3. Bak de gehakte ui op een matig vuur glazig.
  4. Tomaten en paprika toevoegen en op matig vuur bakken tot ze zacht zijn, 8-10
    minuten.
  5. Giet het room-eimengsel in de koekenpan en bak zachtjes terwijl u de massa licht
    door elkaar roert.
  6. Als de gewenste gaarheid bereikt is, brengt u het gerecht op smaak met zout en
    peper.
  7. Serveer warm met arepas.

Empanada’s

Een empanada is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse, Portugese en Galicische werkwoord empanar, dat inpakken of inwikkelen betekent. Empanadas worden, behalve in Spanje en Portugal, ook in Zuid-Amerika gegeten. Dit recept vervangt het recept “Kruidige Gehaktkoekjes (Empanada’s)”, dat de
kwaliteitstest niet doorstond.

Ingrediënten voor 6 personen

Voor de vulling:
750 g rundergebraad, in 4 stukken gesneden
4 laurierblaadjes
zeezout
2 eetlepels extra vergine olijfolie
1/2 middelgrote ui, in blokjes gesneden
1/4 groene paprika, in blokjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 sjalot, in blokjes gesneden
1 lente-ui, gesnipperd
2 theelepels paprika
2 theelepels Sazon completa (Spaans kruidenmix)
1/4 theelepel gedroogde oregano
1/4 theelepel gemalen komijn
versgemalen peper

Voor het deeg:
3 eetlepels suiker
1 1/2 eetlepel plantaardige olie, plus extra voor het insmeren en braden
1 1/2 eetlepels ongezouten boter
1 eetlepel zout
560 g voorgekookt maïsmeel (Harina P.A.N.)
30 g plus 2 eetlepels bloem voor alle doeleinden

Voor de saus:
1 flinke bos koriander (bladeren en stengels)
1,25 dl extra vergine olijfolie
1 middelgrote avocado, gehalveerd, ontpit en geschild
1/4 groene paprika, fijngesneden
1 lente-ui, gesnipperd
4 theelepels witte azijn
1 teentje knoflook, geperst
zout en versgemalen peper

Bereiding

1. Maak de vulling: plaats het rundvlees, de laurierblaadjes, 1 eetlepel zout en water om alles te bedekken in een pan en breng op een middelhoog vuur aan de kook.
2. Zet het vuur lager, zodat de vloeistof suddert, doe een deksel op de pan en kook tot het vlees bijna uit elkaar valt, ongeveer 1 uur en 30 minuten.
3. Leg het vlees in een kom en trek het met een vork uit elkaar; laat afkoelen. Bewaar de bouillon.
4. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
5. Voeg de ui, paprika, knoflook en sjalot toe; laat bakken tot de ui glazig is, ongeveer 3 minuten.
6. Roer de lente-ui, paprika, Sazon completa, oregano, komijn en 1/4 theelepel peper erdoor.
7. Voeg het vlees en 2,5 dl van de bouillon erbij en kook op een matig vuur tot het mengsel dik wordt, ongeveer 10 minuten. Breng op smaak met zout.
8. Maak het deeg: Meng 8.75 dl warm water, de suiker, plantaardige olie, boter en zout in een middelgrote kom tot de boter smelt.
9. Roer het maïsmeel en bloem erdoor tot zich een zacht deeg vormt, kneed het vervolgens op een schone ondergrond tot het deeg vaster wordt.
10. Vorm er 12 ballen van.
11. Bestrooi elke deegbal één voor één met water, plaats de deegbal tussen twee stukken licht geoliede zware plastiek (een hersluitbare zak die is opengeknipt werkt goed) en rol in een cirkel van 18 cm.
12. Verwijder het bovenste vel plastiek en leg 2-3 eetlepels vulling in het midden van het deeg.
13. Gebruik het onderste stuk plastiek om het deeg in de helft over de vulling te vouwen en druk aan om af te dichten.
14. Trim in een halve maan met een mes of druk naar beneden met de ronde rand van een kom.
15. Verwijder de plastiek en plaats de empanada op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe dit voor de 11 resterende empanadas.
16. Verwarm de oven voor op 150 graden C. 2/3
17. Verhit 2,5 cm plantaardige olie in een grote koekenpan tot 185°C (gebruik een frituurthermometer).
18. Bak de empanadas met enkele tegelijk tot ze goudbruin zijn, ongeveer 4 minuten per kant. Breng ze over op een met keukenpapier beklede bakplaat; houd ze warm in de oven.
19. Maak de saus: Meng de koriander, olijfolie, avocado, paprika, lente-ui , azijn en knoflook in een blender.
20. Voeg 1 theelepel zout en 2 theelepels peper toe en pureer tot een gladde massa.
21. Verdun de saus met maximaal 6 cl water en serveer met de empanadas.

Arepas

Een arepa is een broodje gebakken van een gekookt maïsmeeldeeg. Arepas zijn afkomstig uit Latijns-Amerika en zijn vooral populair in Venezuela en Colombia. De broodjes worden gegeten,
bij het ontbijt – bijvoorbeeld gevuld met kaas of ander beleg;
als maaltijd – gevuld met een kruidige vleesvulling (carne mechada), vis, avocado of andere groenten;
als snack of als begeleiding bij een maaltijd. Vaak zonder vulling, maar dan meer om in andere gerechten te doppen.
Aan de Caribische kust van Colombia hebben arepas vaak een vulling met ei (Arepa’e Huevo)

Ingrediënten voor 4 personen

1/2 liter warm water of meer indien nodig.
zout
olijfolie
1 pak voorgekookt maïsmeel – Harina P.A.N.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 220°C.
2. Vul een grote schaal met een halve liter warm water, 1 eetlepel olijfolie en 2 theelepels zout.
3. Voeg het maïsmeel beetje bij beetje toe. Roer met uw handen door de brei, steeds in dezelfde richting en voeg al roerende steeds een beetje meer meel bij. Uiteindelijk zal u 400-450 g. gebruiken.
4. Het deeg is klaar als het niet meer aan uw handen blijft kleven (duurt ongeveer 15 minuten). Laat het helemaal afkoelen.
5. Vorm van het mengsel broodjes ongeveer ter grootte van een hamburger en 1½ cm dik.
6. Verhit olie in een grote koekenpan en bak de bolletjes aan beide kanten goudbruin, in ongeveer 10-15 minuten.
7. Bak ze onmiddellijk daarna nog exact 10 minuten in de oven. Ze zullen hol klinken als u er een tik op geeft: dat betekent dat ze gaar zijn.
8. Vervolgens onmiddellijk opdienen: warm, in tweeën gesneden zoals een pitabroodje en gevuld, bijv. met Venezolaans roerei

Smakelijk!